Savez potrošača Slovenije (ZPS) poslao je na analizu deset prepakiranih filea pilećih prsa bez kosti i kože kupljenih u većim slovenskim trgovinama.
Na testu se najbolje
pokazalo meso slovenskog podrijetla, a udruga je utvrdila da je
kvaliteta mesa vrlo važna u načinu na koji je životinja uzgojena. Pri ocjenjivanju kvalitete fileta pazili su na mikrobiološku
ispravnost, senzorsku kakvoću te omjer vode i bjelančevina, priopćeno je
iz ZPS-a. Kako su objasnili, oba uzorka inozemnog podrijetla pokazala su se
znatno lošije na testu, a jedan je čak isključen prije početka
ocjenjivanja jer ga je trgovac povukao zbog prisutnosti salmonele
nekoliko dana nakon njihovog uzorkovanja. Iz ZPS-a su istaknuli da su svi slovenski proizvodi, osim jednog, na
ambalaži imali oznaku Odabrana kvaliteta Slovenije, koja postavlja
strože standarde kvalitete glede hrane za životinje, kontrole,
sljedivosti itd., a neki proizvođači uspostavili su i dodatne, vlastite
standarde kvalitete uzgoja. S tim u vezi, otkrili su da je za kvalitetu mesa vrlo važno kako je životinja uzgojena. Ujedno su istaknuli kako je s obzirom na prisutnost bakterija u mesu i
rizik od infekcije vrlo važno da potrošač ne prekida hladni lanac i ne
ostavlja meso u automobilu na suncu dulje vrijeme, jer to povećava rizik
od infekcije. S tim u vezi, željeli bi da više proizvoda bude opremljeno jasnijim
uputama o rukovanju s pilećim mesom. Od analiziranih proizvoda samo je
jedan nudio opširne informacije o pravilnoj higijenskoj praksi, dok su
svi ostali bili loše označeni ili nisu imali nikakva upozorenja.
“Kako tekstura mesa ne bi bila kašasta, ključno je da se životinja
dovoljno kreće i da ne ide prerano na klanje. Pobjednički file pilećih
prsa dakle dolazi iz Slovenije i iz klasičnog je uzgoja, što omogućuje
više kretanja životinja (čak i na otvorenom)", istaknuli su.